Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (2024)

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (1)Saw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergroting van de prostaat die kan leiden tot plasproblemen. Saw Palmetto of Sabal serrulatum wordt gewonnen uit de palmsoort Serenoa repens. Het voordeel ten opzichte van bestaande medicijnen tegen benigne prostaathypertrofie is dat het zelden bijwerkingen geeft. Het is bovendien zonder recept verkrijgbaar. Saw Palmetto wordt ook een positieve uitwerking op het cholesterolgehalte toegeschreven.

Saw Palmetto

  • Wat is Saw Palmetto?
  • De medicinale werking van Saw Palmetto
  • Alternatief voor finasteride of tamsulosine?
  • Hoe gebruik je Saw Palmetto?

Wat is Saw Palmetto?

Saw Palmetto is een extract van de plant Serenoa repens, ook wel Sabal serrulatum, zaagpalm of zegepalm genoemd. Binnen de natuurgeneeskunde kent dit extract verschillende toepassingen. Zo wordt wel beweerd dat het goed werkt tegen een verhoogd cholesterol, acne en haaruitval. De voornaamste werking die aan Saw Palmetto wordt toegerekend is echter die van middel tegen prostaatproblemen, en dan specifiek benigne prostaathyperplasie (ook wel prostaathypertrofie genoemd, een goedaardige vergroting van de prostaat). Van Saw Palmetto kan niet worden beweerd dat het effectief is tegen prostaatkanker.

Serenoa repens

De Serenoa repens is een kleine palmsoort die vooral groeit in zanderige kustgebieden in het zuiden van de Verenigde Staten. De plant groeit erg langzaam maar kan wel heel oud worden. In Florida staan - zoals ze daar genoemd worden - Palmetto's die naar schatting 500 tot 700 jaar oud zijn. Elke bladsteel van de plant heeft zo'n twintig smalle, scherpe bladeren. Dit is ook waar de naam zaagpalm vandaan komt.

De medicinale werking van Saw Palmetto

De vruchten van de Saw Palmetto zijn eetbaar voor mensen. Ze bevatten bijzonder grote hoeveelheden plantensterolen en vetzuren. Plantensterolen zijn stoffen die maar zeer beperkt door het menselijk lichaam worden opgenomen maar er wel voor zorgen dat het lichaam tevens minder cholesterol opneemt vanuit de darmen. Het is daarom tegenwoordig steeds vaker te vinden als additief in voedingssupplementen.

De voornaamste reden dat Saw Palmetto wordt gebruikt is vanwege de invloed die het kan hebben op prostaatproblemen, en dan specifiek benigne prostaathypertrofie. In klinische tests zijn de effecten van het gebruik van Saw Palmetto vergeleken met die van middelen als finasteride en tamsulosine, die ook wel worden gebruikt bij een goedaardige vergroting van de prostaat. Waar veel grote studies het effect van Saw Palmetto niet konden bewijzen is uit kleinere, specifieke studies naar voren gekomen dat het wel effect kan hebben op bepaalde klachten die het gevolg zijn van een vergrote prostaat. Het gaat dan met name om de problemen met het urineren.

Alternatief voor finasteride of tamsulosine?

Veel patiënten die lijden aan problemen met de prostaat zoals benigne prostaathyperplasie verkiezen het gebruik van Saw Palmetto boven dat van medicijnen als finateride of tamsulosine. Het grootste voordeel van het gebruik van Saw Palmetto zit hem in het uitblijven van bijwerkingen.

Finasteride kan bijwerkingen hebben als erectiestoornissen, impotentie, een verminderd libido, borstgroei, pijnlijke testikels en een toename op de kans op borstkanker bij mannen. Tamsulosine is een middel dat een van de belangrijkste symptomen van prostaatproblemen bestrijdt: die van het moeilijk kunnen plassen. Tamsulosine is een alfablokker die de samentrekking in prostaat, urinebuis en blaas vermindert waardoor de urineloop wordt verbeterd en men gemakkelijk kan plassen. Sommige mensen reageren slecht op tamsulosine. Het middel heeft dan geen effect of lijdt tot duizelingen. De enige bijwerking die bekend is van Saw Palmetto is milde maagklachten.

Het wordt afgeraden om zonder overleg met een arts te stoppen met het gebruik van voorgeschreven medicatie. Op een kwaadaardige groei van de prostaat heeft Saw Palmetto geen effect.

Hoe gebruik je Saw Palmetto?

Saw Palmetto is verkrijgbaar in capsulevorm, al dan niet gecombineerd met andere kruiden, extracten en hulpstoffen zoals pompoenzaad, brandnetelwortel, glycine, magnesium en beta-sitosterol. De aanbevolen innamefrequentie verschilt per dosering. Meestal wordt aanbevolen om een capsule met een glas water in te nemen bij de maaltijd, twee tot drie maal daags.

Lees verder

  • Veel moeten plassen door vergrote prostaat

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (2)De saw palmetto, ook bekend als zegepalm, dwergpalm, serenoa repens, sabal serrulata, zaagpalm of zaagpalmetto, groeit o…

Prostaatklachten en kruidenPlasklachten zoals het moeilijk op gang komen van de urine uitscheiding, verhoogde aandrang, pijn bij het plassen, een z…

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (3)Finasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatHaargroeimiddel Finasteride wordt voorgeschreven als tegen prostaatvergroting en als haargroeimiddel. Het is een zogenaa…

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (4)De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalmZegepalm is een kruid dat zowel de onvruchtbaarheid en impotentie tegen gaat als de spierkracht verhoogt. Het is een eeu…

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (5)De geneeskracht van azijn bij lichamelijke ongemakkenAzijn is vloeistof die ontstaat als gegiste producten verzuren door bacteriën. Er ontstaat dan een vloeistof die azijn w…

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (6)Floaten, effectief ontstressenHet bestaat al heel lang, maar het is niet altijd “aangezien” als ultieme manier van ontspannen. Wat niet wegneemt dat e…

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Serenoa
  • http://www.healthline.com/health/bph-saw-palmetto
  • http://saw-palmetto.nl/
Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasie (2024)
Top Articles
​​Federal Solar Tax Credit: Everything You Need To Know Right Now
Closest Hardware Store To Me Right Now
123Movies Encanto
Thor Majestic 23A Floor Plan
Metra Union Pacific West Schedule
Phcs Medishare Provider Portal
Online Reading Resources for Students & Teachers | Raz-Kids
Soap2Day Autoplay
A Complete Guide To Major Scales
Dr Klabzuba Okc
Toonily The Carry
Danielle Longet
Garrick Joker'' Hastings Sentenced
Caroline Cps.powerschool.com
Lima Crime Stoppers
Watch TV shows online - JustWatch
Craigslist Cars Nwi
The fabulous trio of the Miller sisters
Top tips for getting around Buenos Aires
Best Suv In 2010
Does Breckie Hill Have An Only Fans – Repeat Replay
Mflwer
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sadie Proposal Ideas
Band Of Loyalty 5E
Att.com/Myatt.
The Weather Channel Local Weather Forecast
Uncovering The Mystery Behind Crazyjamjam Fanfix Leaked
Johnnie Walker Double Black Costco
All Obituaries | Verkuilen-Van Deurzen Family Funeral Home | Little Chute WI funeral home and cremation
Sandals Travel Agent Login
Koninklijk Theater Tuschinski
Bolsa Feels Bad For Sancho's Loss.
Unity Webgl Car Tag
Encore Atlanta Cheer Competition
Jamielizzz Leaked
Best Laundry Mat Near Me
Dairy Queen Lobby Hours
Kids and Adult Dinosaur Costume
The Blackening Showtimes Near Regal Edwards Santa Maria & Rpx
Trivago Myrtle Beach Hotels
Anguilla Forum Tripadvisor
Craigs List Hartford
'Guys, you're just gonna have to deal with it': Ja Rule on women dominating modern rap, the lyrics he's 'ashamed' of, Ashanti, and his long-awaited comeback
888-822-3743
Busted Newspaper Mcpherson Kansas
Dragon Ball Super Super Hero 123Movies
9:00 A.m. Cdt
Contico Tuff Box Replacement Locks
Read Love in Orbit - Chapter 2 - Page 974 | MangaBuddy
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5325

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.